Fysioterapeutti Janne Kivistö, fysioterapia Malmi

Fysioterapia

Olen Janne Kivistö ja toimin Askelmassa fysioterapeuttina. Valmistuin fysioterapeutiksi vuonna 2006. Erikoistuin tuki- ja liikuntaelin kuntoutukseen kun opiskelin Maitland- fysioterapeutiksi vuosina 2013-2018. Manuaalisen erikoistumiskoulutuksen lisäksi olen opiskellut liikkeenhallinnan tutkimista / harjoittelua ja voimaharjoittelua useilla eri kursseilla.

Fysioterapia Askelmassa


Asiakkaani ovat koululaisista ikäihmisiin, aktiiviliikkujista ”sohvaperunoihin”. Monet tulevat vastaanotolleni suoraan ilman erityistä lääkärin lähetettä hakemaan apua erilaisiin kiputiloihin ja ongelmiin. Myös leikkauksen jälkeistä kuntoutuksesta minulla on paljon kokemusta.

Työssäni määrittelen hoitolinjan aina yksilöllisesti. Tilanteesta riippuen kuntoutus voi olla manuaalista hoitoa tai sitten aktiivista harjoittelua, jossa pyritään optimoimaan kehon kuormitusta esim. spesifeillä hallintaharjoitteilla. Joskus kipujen syy voi olla yksinkertaisesti voiman puute yhdessä lihaksessa tai kokonaisvaltaisemmin. Silloin voimaharjoittelu on paikallaan. Avain hyviin hoitotuloksiin on tarkka alkututkimus, yksilöllinen kuntoutus ja kuntoutumisen etenemisen jatkuva arviointi.

Tervetuloa vastaanotolleni. Vastaan mielelläni myös kysymyksiisi jos sinua mietityttää omassa terveydessäsi jokin asia. Voit olla yhteydessä minuun puhelimitse tai sähköpostilla.

Janne Kivistö, fysioterapeutti (AMK), manipulatiivisesti erikoistunut, Maitland -concept

P. 041 546 0931

askelmatiimi@gmail.com

fysioterapia huone, fysioterapia Malmilmi

Fysioterapia Suomessa

Fysioterapeutti on kuntoutualan ammattilainen ja terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö. Fysioterapeutin työ on asiakaslähtöistä ja näyttöön perustuvaa. Fysioterapiassa pyritään edistämään, palauttamaan ja ylläpitämään asiakkaan terveyttä, liikettä, liikkumista ja toimintakykyä.

Fysioterapia käynti voi olla manuaalista terapiaa jolla tarkoitetaan käsin tehtävää tutkimista ja hoitamista tai myös harjoitusterapiaa jossa erilaisilla harjoitteilla pyritään muuttamaan virheellisiä tai kuormittavia liikemalleja. Hoitamisen tavoitteena on maksimoida kunkin yksilön kyky liikkua ja toimia aktiivisesti.

fysioterapia, fysioterapeutti mobilisoi

Maitland-konsepti

Fysioterapia Maitland-konsepti on laajimmalle maailmassa levinnyt ortopedisen manuaalisen fysioterapia menetelmä. Se on käytännön ratkaisumenetelmä tuki- ja liikuntaelinten ja hermoston häiriöihin. Tarkan haastattelun ja tutkimuksen avulla tehdään hoitopäätökset ja hoidon vaikuttavuutta arvioidaan koko terapiaprosessin ajan.

fysioterapia harjoittelu

Fysioterapia hoitomuotona tuki- ja liikuntaelin ongelmissa


Usein fysioterapeutin luo tullaan kun on jotain ongelmaa. Mutta fysioterapia voi olla myös ongelmien ennaltaehkäisyä. Fysioterapeutti osaa arvioida erilaisin testein kehosi toimintaa. Ja sitä onko esim. lihasvoimat riittävällä tasolla vaatimuksiin nähden (työ, harrastukset, arjessa toimiminen).


Jos ongelmia kuitenkin on jo tullut. Kuntoutus kohti terveyttä on hyvä aloittaa pikimmiten. Usein oireiden/kipujen kesto korreloi myös kuntoutumisjakson pituuteen. 


Fysioterapia on tärkeää myös leikkauksen jälkeen. Fysioterapeutti osaa ohjata sinulle oikeanlaiset lihaksia vahvistavat ja liikkuvuutta kehittävät liikkeet. Leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa myös sopiva progressio harjoitusten kuormittavuudessa on tärkeää jotta toimintakyky edistyy hyvin.


Fysioterapia hoitomuotona voi olla monille vähän vieras ja epäselvä terminäkin. Askelmassa fysioterapia tarkoittaa että ongelmaasi perehdytään kunnolla. Tie kohti terveyttä on sitten eri yksilöillä ja ongelmasta riippuen monesti erilainen. Fysioterapia voi sisältää manuaalisia hoitoja (lihasten/faskioiden käsittelyä, nivelmobilisointia, neuraalikudoksen mobilisointia), aktiivista tekemistä (terapauttisia harjoituksia esim. lihasvoiman tai liikkuvuuden parantamiseksi), koorninaatio harjoittelua, tasapainon harjoittelua, kinesioteippausta, voimakkaampaa tukiteippausta. Ja myös ohjausta arjessa toimimiseen. Usein oireet tulee tai lisääntyy tietyssä liikkeessä (arjessa, työssä, liikunnassa). Liikemalleja varioimalla tai muuttamalla pystytään vaikuttamaan myös ongelma-alueen kuormittumiseen ja kipuihin.

fysioterapia harjoittelu, fysioterapeutti

Tutkittua näyttöä fysioterapian ja harjoittelun hyödyistä eri ongelmissa:


Optimaalisen ohjelman polven nivelkulumaan tulisi sisältää aerobista kapasiteettia, etureiden lihasvoimaa ja alaraajan suorituskykyä kehittävää. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi harjoitusohjelma tulisi tehdä kolme kertaa viikossa.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24574223/


Sekä aerobinen kävely että kotona tehtävät etureiden voimaharjoitteet vähentävät kipua ja parantavat toimintakykyä polven nivelrikossa.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15769914/

Fysioterapeutti Janne Kivistö, fysioterapia malmi
Nivelrikko fysioterapia

Nivelrikon hoitopyramidi. Lähde Suomen fysioterapeutit ry. 

https://www.terveysportti.fi/dtk/sfs/avaa?p_artikkeli=sfs00001 

.

fysioterapia, fysioterapeutti

Ortopedian ja traumatologian erikois­lääkäri JuusoHeikkinen:

Yksittäisen ihmisen paras keino hoitaa alkavaa nivelrikkoa on pysyä liikkeessä.”

Vaikka liikunta tuottaisikin pientä kipua, se ei ole nivelrikko­potilaalle vaarallista.”

Lähde: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009430552.html

16499 potilaan havaintotutkimus:

Potilaista, joilla on polven tai lonkan OA ja jotka käyttivät kipulääkkeitä, yli puolet joko lopetti kipulääkkeen käytön tai siirtyi pienemmän riskin kipulääkkeisiin 8 viikon ohjatun harjoittelun ja niveltieto ohjauksen jälkeen.

Patients use fewer analgesics following supervised exercise therapy and patient education: an observational study of 16 499 patients with knee or hip osteoarthritis

Jaa tämä sivu

unsplash